Şeker hastalığı uzun yıllardır birçok insanın yaşadığı ciddi bir problemdir. Kronik bir hastalık olan şeker hastalığının tıp literatüründeki karşılığı diyabettir. Genetik geçişli şeker hastalığı; son yıllarda teknolojik gelişmeler ve bilimsel çalışmaların zenginleşmesi ile farklı yöntemler ile tedavi edilebilmektedir.
Toplumun yaklaşık %80'ini etkileyen şeker hastalığı tedavi edilmediği sürece genel sağlık durumunu ciddi oranda etkilemektedir. Metabolik sendromu temelli ciddi bir hastalık olan şeker hastalığında cerrahi tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanmış ve halk arasında şeker ameliyatı olarak adlandırılmıştır. Metabolik cerrahi olarak da adlandırılan bu uygulama öncelikle obezite cerrahisinde uygulanmaya başlanmıştır.
Obezite tedavisinde uygulanan bu yöntemde hastanın ameliyat sonrasında tekrar kilo alması; insülin direnci yaşaması ve şeker hastalığının açığa çıkardığı çeşitli sağlık problemlerinin önüne geçilebilmesi adına ince bağırsaklara da müdahale gereksinimi doğmuıştur.
Şeker ameliyatı; ince bağırsakların emilim işlevlerinin kısıtlanması disiplinine dayanmaktadır. İnce bağırsakların bir kısmının fonksiyon dışı bırakılması ile gerçekleştirilen bu uygulama sonrasında şeker hastalığının açığa çıkardığı ciddi başka hastalıkların önüne geçilmesinin yanı sıra kilo alma problemi de ortadan kaldırılmıştır.
Şeker ameliyatı iki farklı prensiple uygulanmaktadır. Bunlar; Ileal Transpozisyon ve Transit Bipartisyon'dur. Bu işlemler ile kilo fazlası olan hastaların aynı zamanda ideal kilolarına ulaşmasını sağlayacak tüp mide uygulaması da gerçekleştirilmektedir.
Ancak unutulmamalıdır ki şeker ameliyatının amacı salt kilo verme odaklı değildir. Şeker hastalığına neden olan sistemik bozuklukların ve metabolik sendromların ortadan kaldırılması amacı ile uygulanan şeker ameliyatı Türkiye'de yaklaşık 10 yıldır başarılı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmektedir.