Pankreas, kan şekerini dengeleyen insülin adındaki hormonu üretmektedir. Ancak bazı insanlarda pankreas insülini yeterli oranda üretememekte ya da deforme bi şekilde üretmektedir. Bunun sonucunda da kandaki şeker oranı yükselmekte ve şeker hastalığı (diyabet) açığa çıkmaktadır.
Gıda alımı sonucunda besinler yakıt olarak şekere dönüştürülmektedir. Tıp literatüründe glukoz olarak tanımlanan bu madde bağırsaklardan kana geçerek kandaki şeker oranını arttırmaktadır. Bu süreç itibari ile pankreasın ürettiği insülin hormonu sayesinde kandaki şeker hücrelere taşınmaktadır. Ancak bazı kişilerde insülin hormonunun üretilememesi, baskılanması ya da bozuk şekilde üretilmesi sonucunda kandaki şekerin hücrelere dağıtımı yapılamamakta ve kan şekerinin yükselmesi (hipoglisemi) durumu söz konusu olmaktadır.
Şeker hastalığının tipleri aşağıdaki şekillerde sıralanmaktadır,
Günümüzde pek çok kişi şeker hastalığı problemi yaşamaktadır. Kronik özellikli olan şeker hastalığının Türkiye'de görülme oranı; 20 yaş üstü kişilerde 7 kişiden 1'inde görülmektedir. Dünyada yaklaşık 385 milyon şeker hastalığı problemi yaşanmaktadır ve asal nedeni obezite olmaktadır.
Şeker hastalığının belirtileri insanların yaşam kalitelerini önemli derecede düürmektedir. Söz konusu belirtiler şu şekilde sıralanabilmektedir;
Sistemik bir hastalık olan şeker hastalığı kontrol altında tutulmadığı ve herhangi bir tedavi uygulanmadığında birtakım ciddi sağlık problemlerine neden olmaktadır. Bu hastalıkların başlıcaları aşağıdaki gibidir;
Şeker hastalığının tedavisinde son yıllarda yeni yaklaşımlar da uygulanmaya başlanmıştır. Bu problemin tedavi edilmesi ve kontrol altında tutulması hastanın genel sağlık durumunu koruma ve çeşitli ciddi hastalıklar yaşamasının önüne geçmektedir. Kandaki şeker oranının normal seviyeye düşürülmesi ve bu seviyenin korunması disiplinine dayanan şeker hastalığı tedavisi sürecinde aynı zamanda neden olduğu diğer sağlık sorunlarının da tedavi edilmesi mümkündür.
Düzenli kontrol edilmesi gereken kan şeker ve kolestereol seviyelerinin yükselmesi durumlarında ise kullanılan ilacın ya da uygulana tedavi planlamasının değiştirilmesi gerekebilmektedir.
Şeker hastalarının tedavi süreci boyunca dikkat etmeleri gereken birtakım noktalar bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Doktor kontrollerinin aksatılmaması
- İlaç kullanımlarının aksatılmaması
- Ayak bakımlarının nitelikli bir şekilde yapılması
- Rutin göz kontrollerinin aksatılmaması
- Böbrek hastalıklarına karşı periyodik kontrollerin aksatılmaması
Şeker hastalığının tedavisi ertelendikçe vücutta oluşan hasarın giderilme süreci de zorlaşmaktadır. Bu nedenle halsizlik, sık idrara çıkma ya da nedensiz kilo kaybı gibi durumlar yaşandığında mutlaka kandaki şeker oranının ölçtürülmesi önerilmektedir.